> Események | Pro Terra Alapítvány
Postai cím (románul):
RO535500, Gheorgheni
B-dul Lacu Roșu Nr. 45/A
Județul Harghita
LogóÍrjon nekünk:
EseményekPályázatokGalériaTámogatókKapcsolat

Események

Frame

Képpoézis kiállítás a Pro Art Galériában

A Pro Art Galériában két nemzetközi pályázatunk díjnyertes alkotásaiból nyílt kiállítás. Az érdeklődők a “Képpoézis”keletkezéstörténetét hallhatták Szőcs Zsuzsannától (Zsú), majd az eredeti alkotásokat is megtekinthették. Ferencz Zoltán grafikus méltatta a tárlatot, a kiállított képpoézisek szöveges tartalmából pedig Székely Anna egy élet utat írt, melyet felolvasott a közönségnek. Hálával tartozunk a Jeszenszky családnak, felkérésüknek eleget téve febr. 24-ig látható a kiállítás. Menjetek, nézzétek meg! Forgassátok el a könyveket, találjatok azonosságokat, s vigyetek el ajándék könyvet, hogy magatok is készíthessetek!
További fotók és a cikk folytatása itt.
Frame

Alternatív képzőművészeti tehetséggondozás

Elkezdődött a tehetséggondozó programunk, ahol igyekszünk lehetőséget biztosítani az egyéni szakmai fejlődésre, hogy diákjaink sikeres vizsgát tehessenek majd, a májusi megmérettetésen. “Ami az idei évben különleges volt, hogy megjelentek nagyon céltudatos és jó képességű lányok, a reklám grafikában teljesen otthon mozognak. A továbbtanulni vágyó diákok, nagyjából állják a sarat, szorgos munkával sikeresek lesznek a felvételin” -vélekedett Siklódy Ferenc grafikus, programunk oszlopos tagja.
További fotók és a cikk folytatása itt.
Frame
Frame

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szociális Munka Intézete fogatta a KépPoézis kiállítást, melyet két népszerű műhelymunka követett.

A segítő szakmások első találkozása a KépPoézissel kiváló hangulatban telt, örömmel töltött el benünnket a lelkesedésük, hozzáállásuk. Számtalan ötlet és terv fogalmazódott meg az első műhelymunka alatt, többek között, hogy ki milyen területen tudná hasznosítani ezt a technikát.

A második műhelymunkán már kötött témákra alkothattak a résztvevők: hivatás, advent-várakozás és életút. Az alkotásokat a résztvevők a foglalkozás utolsó felében, kisebb csoportokban feldolgozták, értékelték.

Mi kiválóan éreztük magunkat, a tömérdek pozitív visszajelzést köszönjük! Hálásak vagyunk dr. Berszán Lídia tanárnőnek, hogy a KépPoézist választotta idei újdonságnak és a “Szakmai közösségépítő workshop” részese lehetett általunk ez a műfaj.

További fotók és a cikk folytatása itt.
Frame
Frame

Nagyszámú résztvevő jelenlétében nyitottuk meg a második KépPoézis kiállításunk,

a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Idén 285 alkotást érkezett hozzánk különböző helységekből: Pécs, Győr, Budapest, Kolozsvár, Segesvár, Csíkszereda és környéke, Gyergyószentmiklós és környéke, Székelyudvarhely és környéke, Maroshévíz, Szentegyháza, Kézdivásárhely és Szászrégen. A zsűri összesen 33 KépPoézist és három domborművet- szobrot választott ki a kiállításra, ebből pedig tizenkét alkotót jutalomban részesítettünk, az alapítvány, partnereink és támogatóink jóvoltából. A zsűri kiemelte a képpoézsiben rejlő lehetőségeket.

Váncsa Mónika festőművész kiemelte, hogy túl a technikai megoldásokon egy- egy képpoézis ezernyi gondolatot indít el bennünk, miután látványával a befogadót közel csalogatja. Kőrössy Erika irodalomtanár, önmagunkkal és a szöveggel való kapcsolatteremtés lehetőségére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozta, hogy a szöveggel való munka, azok elfedése, megtartása vagy kiemelése új olvasatokat ad, új lehetőségeket rejt. (...)

További fotók és a cikk folytatása itt.
Frame

KÉPPOÉZIST* hivatott népszerűsíteni az alapítványunk vándorkiállítása

Az irodalom és a képzőművészet találkozásának sajátos, nálunk kevésbé ismert műfaját, a KÉPPOÉZIST* hivatott népszerűsíteni az alapítványunk vándorkiállítása.

A 33 alkotás november és december folyamán, három helyszínen kerül bemutatásra.

A kiállítás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával valósul meg.

* A KÉPPOÉZIS bármilyen irodalmi szöveg kisatírozását jelenti, mely során az alkotó célja a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül új tartalmak felszínre hozása. A végeredmény így lehet egy egyszerű fekete-fehér satírozott kép,melyben kirajzolódik egy üzenet, vagy létrejöhet akár egy művészeti alkotás is. A képpoézis célja, hogy új szereppel ruházza fel a félredobott, enyészetre ítélt könyveket, ráirányítsa a figyelmet az irodalom és képzőművészet összhangjának egyedi módszerére, alkotásra szólítani az irodalmat, költészetet kedvelőket, megszólítani a különböző képzőművészeti területen alkotó művészeket.
Frame

Nemrég kaptuk a jó hírt,

bejutottak a képzőművészeti tehetséggondozó program résztvevői választott művészeti tanintézményeikbe. Azaz: Bella, Hanna és Petra művészeti pályára lép, Bella a határon túl, Hanna a Nagy István Művészeti líceum diákja lett, Petra pedig a Palló Imre Művészeti Szaklíceumban fog ősztől továbbtanulni. Nagy öröm számunkra is, hiszen idén hárman felvételiztek, mindhárman bejutottak. A jövő évi tehetséggondozóra is van már jelentkezőnk, hiszen az idei hetedikesek, akik szintén részt vettek a programunkon, nagyon elszántan alkottak, s mindannyiukat közös cél motiválta, jövőre sikeres felvételi szakvizsgát tenni. Mi ebben igyekszünk partnerek lenni, és legjobb tudásunk szerint segíteni őket. Köszönjük a régi résztvevőknek a bátorítást, a felkészítő tanároknak Csavar András szobrásznak, Siklódy Ferenc grafikusnak és Váncsa Mónika festőművésznek, hogy szaktudásukkal segítették a diákjaink egyéni kibontakozását.

Kiemelten köszönjük Szabó Attila rajztanár pozitív hozzáállását, hiszen ő kiemelten figyeli a kimagasló rajzi képességű gyerekeket köreiben, és irányítja hozzánk.

Külön köszönjük a támogatóinknak, akik rendszeresen segítenek és mellettünk állnak, hogy mi is lehetőséget tudjunk teremteni a fejlődésre azoknak, akik erre igazán hivatottak: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM, Erdélyi Tehetségsegítő Tanács
Frame

2021 nyara sem telt el események nélkül,

több #képpoézis műhelymunkát is tartottunk lelkes fiataloknak, akik mindig szívvel, lélekkel és hatalmas lelkesedéssel fogadtak bennünket. Igy voltunk jelen többek között a Gyimesek völgyébe, ahova a Pihentet-Ő FIF Lelkinapra hívott meg bennünket Hodor Andrea. Nemcsak számukra, hanem számunkra is feltöltő volt, hiszen számtalan pozitív visszajelzést kaptunk a #képpoézis lehetőségeivel és pozitív hatásaival kapcsolatban.

Néhányat itt is megosztunk:
   “Csodálatos volt, nagyon örülök, hogy volt lehetőségem kiadni magamból a bennem lappangó érzéseket egy művészi úton, amit közel érzek magamhoz.”
   “Szuper volt ez a műhely! Megismerni egy olyan módszert, ami közelebb visz önmagamhoz. Újdonság, vagányság, nagyszerűség.”
   “Élveztem, hogy olvadtam, alkottam, pihentem és felpörögtem.”
   “Az alkotás szellemét keltette fel bennem. Nem találkoztam eddig még ilyen kifejező művészettel.”olli>

Biza ilyen és a fent leírtakhoz hasonló vagány, felemelő visszajelzéseket kaptunk.
A foglalkozást hárman tartottuk: Lelle, Levente, Zsú.

Sikeresen pályázott alapítványunk

Sikeresen pályázott alapítványunk a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, Határon túli szervezetek támogatási programján, így a működéshez nyújtott támogatáson kívül egy három állomásos Képpoézis kiállítás megszervezésére is sor kerülhet hamarosan.
Frame

Megjelent a KÉPPOÉZIS című könyv!

A kiadvány, mely alapítványunk gondozásában jelent meg, az irodalom és a képzőművészet találkozásélményének egy új műfaját, az általunk magyar nyelvterületen létrehozott KÉPPOÉZIST hivatott bemutatni, egy kiállítás történetén keresztül, majd egy rövid kivonatot olvashattok egy államvizsga dolgozatból és egy dissszertációs dolgozatból amelyben a képpoézis került terítékre előbbiben irodalmi, utóbbiban pszichológiai nézőpontból.
A könyv megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatta. Részletek itt.
Frame

Hagymányörző, kulturális és alkotótábor

Befejeződött a hagyományörző, kulturális és alkotótáborunk melynek keretén belül a résztvevők kipróbálhattak több kézműves technikát, megismerkedhettek a róvásírás alapjaival, sőt még íjászatot is tanultak. Az ügyesebbek pedig versenybe szálltak a jutalomért, ami egy különleges nyílvessző volt, annak, aki húsz méterről is célba talált! Örömmel tapasztaltuk, hogy a résztvevők többsége már járt jurtába, élvezettel hallgatták a rendhagyó történelem órát, miközben szemügyre vették a korabeli harci eszközöket, fegyvereket. Néhányan be is öltöztek korhű viseletbe! Köszönjük a tábor anyagi támogatását a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nek, hozzájárulásuk nélkül a tábor nem jöhetett volna létre. Részletek itt.
Frame

Tehetséggondozás

Alternatív képzőművészeti tehetséggondozás gyergyószéki tanulók számára Gyergyószárhegyen Szervező: Pro Terra Alapítvány Partner: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Támogató: ETT Erdélyi Tehetségsegítő Tanács, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Farkas Gyula Egyesület. Helyszín: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Időpont: 2017 március 25. – május 13. Programfelelős: Ferencz Zoltán, Szőcs Zsuzsánna A program céljai: gyergyószéki diákok szakszerű felkészítése a művészeti líceumokban IX-osztályba. Azonosítani a kiemelkedő rajzi képességgel rendelkező gyermekeket és lehetőséget teremteni számukra a szakmai fejlődésre. A felkészítőket a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum szaktanárai Mezei Ildikó és Siklódy Ferenc, az udvarhelyi Palló Imre Művészeti Líceumból Lakatos Gabriella és Török Ferenc fogják megtartani. A program nyolc műhelymunkát foglal magába, amely 16 VII-VIII osztályos diák számára ingyenes.
Részletek itt.

2%

Kérjük ajánlja fel idén is személyi jövedelemadója 2%-át a Pro Terra Alapítványnak.

Segítség a dokumentum használatában:
   Töltse le a dokumentumot innen.
   A dokumentum megnyitása után, a nyomtatáshoz nyomjon CTRL+P-gombot.
   A dokumentum kinyomtatása után, kérjük töltse ki a nyomtatványt.
   A dokumentum kitöltése után kérjük adja le a helyi pénzügyi hivatalba vagy juttassa el azt munkatársunk valamelyikének. Köszönjük!
RólunkEseményekPályázatokGalériaTámogatókKapcsolatOldaltérkép